Trend #2: De bolvaas

Je kent hem vast wel, de bolvaas. Vaak een grote glasvaas. Officieel is het eigenlijk een gistfles, waar ze vroeger drank in lieten gisten. Als je een oude hebt gekocht is de kans groot dat hij hiervoor is gebruikt. Zelf heb ik er twee van marktplaats gekocht en er zaten zelfs nog handgeschreven stickertjes van een aantal litermaten op de vaas. Ook was hij niet schoon gemaakt na het laatste gebruik. Ze hadden duidelijk iets met rode drank gedaan 😉

Het leuke aan deze vaas is dat je hem in het groot, klein, glas en zelfs in een kleurtje kunt kopen. Omdat ze sinds een aantal jaar erg in trek zijn worden er natuurlijk veel nieuw gemaakt. Je kunt ze bij veel winkels kopen en ze zijn ook niet zo heel duur meer. Maar dat neemt niet weg dat het een erg leuke vaas is en mooi in je huis staat. Hij kan op tafel als je een niet al te groot exemplaar hebt, maar heb je dat wel staat hij heel tof op een lager tafeltje of naast de televisie.

Lastig is soms wel wat er in moet. Juist omdat hij vaak zo groot is heb je iets langs nodig. Maar toch staat dat snel weer iel in zo’n grote vaas. Deze week heb ik daarom veel foto’s gezocht met ideeën voor de bolvaas. Hierbij heb ik ze op seizoen gezet, wat het misschien iets makkelijker maakt om te bedenken wat er per seizoen in zou kunnen.


Als eerste de winter. Je zult zien dat het veelal de takken zijn die mooi staan in deze vaas, en gelukkig heb je die veel in de winter. Voornamelijk bloesemtakken en heesters. Gelukkig zijn die er in veel verschillende soorten en kleuren zodat je nog genoeg te afwisselen hebt.

de-bolvaas1

Hierboven zie je op de eerste foto van Daniella Witte en is een tak van de Edgeworthia (papierstruik). In de tweede vaas zitten kersenbloesem takken. Die kennen jullie vast wel. Een van de meest gangbare bloesems en bijna overal te krijgen. Ze krijgen kleine witte bloemetjes. De foto komt van Formelle Design.


de-bolvaas2

de-bolvaas3

Vier mooie (zalm) roze bloesemtakken. De prachtige bloementrossen van de Prunus (sierkers) van Vosgeparis. De vijf vazen naast elkaar zijn gevuld met perzikbloesem van Trendspanarna. De koperen vaas met Magnoliatak van 30s Magazine. En als laatste de glazen grote bolvaas, daar zit ook een Prunus soort in en de foto komt van Wood & Stool.


De prachtige, frisse groene bollen van de Viburnum (sneeuwbal) staan eigenlijk overal mooi bij. Ze halen sombere kleuren op en zijn altijd goed! Zoals je hier ziet staan ze ook gewoon heel mooi op zichzelf in een grote vaas. De frisse foto komt van de zweedse blog: Annixen.

Ernaast een mooi groene vaas van Ann-magritt, met een kronkeltak, die eigenlijk kronkelhazelaar heet. Deze wordt veel gebruikt rond Pasen. Sommige mensen hangen er dan eitjes of andere dingen in. Hij staat lang en kan ook droog staan. Ook mag hij wel in het water, dan krijgt hij na een tijdje kleine groene blaadjes. Er zijn vaak twee verschillende “kronkeltakken” te krijgen. Een goedkopere versie (wilg) en een wat duurdere. Dit is de duurdere. Dat komt omdat het veel langer duurt voordat hij zulke mooie kronkels krijgt en hij dus lange takken heeft gemaakt. Ze zijn dus lastiger te kweken.

de-bolvaas4


Twee witte bolvazen, ook erg mooi! Bij de ene zie je dat hij heel mooi staat met andere witte vaasjes en eventueel een lichte andere kleur erbij. Foto van VT Wonen. Je ziet dat je er ook gewoon een willekeurige tak in kun zetten. Zoek een mooie tak in het bos of knip een mooie af van een boom uit je tuin. Een tak met groen blad staat heel mooi fris, juist in deze witte vaas. Dit kan natuurlijk het hele jaar. Foto via Wonen met Lef.

de-bolvaas5


We komen bij de zomerbloemen! In dit jaargetijde zijn er de meeste bloemen en ook veel lange soorten, wat je nodig hebt als je een wat grotere vaas hebt. Hier onder op de linkerfoto van de blog The Style Files staan twee losse bloemen in de vaas. Dit kunnen natuurlijk elke lange bloemen zijn die je maar mooi vindt. Je kunt er twee in dezelfde kleur kiezen, maar contrasterende kleuren staan ook leuk! In deze vaas zit de blauwe Delphinium, die er ook in verschillende kleuren paars, lichtblauw en wit is. En de geel/oranje bloem is een Eremurus.

Ernaast, op de foto van Damajuanas, staan de grappige gele trommelstokjes in een groepje bij elkaar. Ze heten Craspedia en ik vind ze zelf erg leuk! Ik zie de bloemetjes vaak langskomen op Instagram. Ze zijn heel erg leuk om te stylen. Een zachtgeel kleurtje en een schattig bolletje op een lang stokje. In het engels worden ze “Billy Buttons” genoemd. Dit maakt ze nog leuker 🙂

de-bolvaas6


Groene vazen! Vooral de linker vind ik zelf echt te gek! Niet al te hoog, maar wel lekker breed. Met een echte zomerse vulling. De eerste, via Jacquelyn Sloane Siklos, met bloemen die je gewoon kunt vinden aan de kant van de weg. Ga een stukje fietsen met een mesje of schaar en neem een paar takken mee. Als je wat langer wacht worden de witte bloemen wat groener en blijven ze wat langer staan. Deze bloemen zijn er ook in het geel (Dille) of je kunt een paar takken gipskruid gebruiken. Deze geeft een beetje hetzelfde effect en is er het jaarrond en in het wit en roze verkrijgbaar. Ernaast een prachtige olijftak in de vaas. Een mooi mediterraans plaatje van Relax Decor.

de-bolvaas7

de-bolvaas8

De twee onderste plaatjes van Cococozy en Owen and Hunter. Het zijn mooie inspiratiefoto’s voor een mooie tak uit de tuin of een tak van de boom.


Wow! Even wat felle kleurtjes! Hele vrolijke bloemen in gekleurde vazen. Hier zie je dat een groepje bolvazen in verschillende kleuren ook erg leuk staat. In elke vaas een ander bloemetje en je hebt meteen een heel vrolijk geheel.

Linksboven: Decor de Provence Linksonder: VT Wonen Rechts: Trendspanarna

de-bolvaas9


We zijn aangekomen bij de herfst. In dit seizoen zijn er veel bessen die erg leuk zijn in de bolvaas. Hieronder zie je vier mooie foto’s die ik gevonden heb van een bolvaas met rozenbottels.

Mooie foto’s van Vanessa Barendregt en House Doctor:

de-bolvaas10

Deze twee mooie foto’s zijn van Lisanne van der Klift en Fonq:

de-bolvaas11


Heb je nu een bolvaas en wil je er iets heel anders mee en zoek je iets vernieuwends? Het idee hieronder heeft Suzanne, van de mooi blog &suus, gezien op de Dutch Design Week. Een kasidee, maar dan in een vaas. Past mooi bij de trend die je nu veel ziet waarbij de planten in huis weer terug komen. Gecombineerd met de kastjes trend.

de-bolvaas2


Dit waren de inspiratie foto’s met de bolvaas. Heel iets anders dan vorige week, maar wel echt een trend. Je ziet de bolvaas veel en ik hoop dat je hiermee een beetje meer inspiratie hebt gekregen voor een vulling.

Tot volgende week, dan weer een hele vrolijke, bloemrijke trend!

X Judith

0 Reacties

    Geef een reactie