Vaas vol zeepkruid

Een vaas vol met gemengde bloemen is heerlijk! Maar een vaas vol met 1 soort bloemen kan ook heel mooi zijn.

Laatst liep ik over de markt en daar zag ik bossen “zeepkruid” te koop staan. Grote bossen voor weinig, lekker “des markts” dus. Ik nam een paar bossen mee en zette ze in een grote vaas. Voor een leuk prijsje ziet je tafel er dan meteen heerlijk vrolijk uit. Nu zijn ze bij mij in het wit, maar zeepkruid is er ook in het roze. Net als gipskruid, wat hetzelfde effect geeft, die ook in het wit en roze bestaat.

De Latijnse naam van zeepkruid is Saponaria. Dat dit dan in het Nederlands zeepkruid wordt is vrij makkelijk uit te leggen. De Romeinse plattelandsvrouwen ontdekten dat ze van de wortels van deze plant zeep konden maken; en het woord “Sapo” betekend zeep. Gratis een stukje geschiedenis 😉

Zoek je zo’n soort vaas, en wil je dat hij niet teveel kost? Bij de Hema bijvoorbeeld, hebben ze ze ook. Het mooiste staat het, als je een wat bredere of wat hogere vaas hebt, met een smalle hals. Als je een namelijk een brede hals neemt valt alles naar de zijkant. Over dit soort vazen en wat er leuk in staat schreef ik eerder een blog.

Oké, grote bos kopen, klein laagje water in de vaas, stukje van de bloemen afsnijden en klaar is Kees! Kind kan de was doen!

3 Reacties

 • Elze Bosch 1 juli 10:54

  Ziet er ontzettend mooi uit! Ik had eerlijk gezegd nog nooit van zeepkruid gehoord, maar ik vind dit veel mooier dan gipskruid. Leuk!

  • Judith Slagter 2 juli 12:54

   Dank je!! Het is inderdaad een stuk onbekender dan gipskruid. Jammer eigenlijk! Ik denk omdat gipskruid sterker is, het blijft langer staan en is bijvoorbeeld makkelijker te verwerken in bloemstukken/rouwwerk omdat de stelen steviger zijn. Dit staat daarentegen weer mooier in een vaas ;) Lekker zwierig.. Wie weet loop je er binnenkort wel tegenaan als je er op let! X

 • Maljaerd Hartevelt 4 augustus 21:26

  Mooie bos en wat een leuk verhaal erbij geschreven.
  Ik heb het geluk dat ik bij een bloemengroothandel werk, jij geeft inspiratie👍

Geef een reactie