Trendlunch: dit zijn de stijltrends van 2016

Afgelopen donderdag was ik bij de trendlunch van mooiwatbloemendoen.nl en mooiwatplantendoen.nl. Ik mocht mee met Jessica van PRCHTG en buiten een fijne lunch samen was het meteen een blind date. En wat voor één!

stijltrends1

We werden verwacht in het stoere restaurant Baut Zuid in Amsterdam waar de hele zaal was omgetoverd tot een grote trendruimte, waarbij in elke hoek een andere trend was neergezet.

stijltrends2

Lange tafels waren versierd met bloemen die in kleur overliepen en bijkleurende bloemblaadjes eronder. We mochten aan tafel en onder de heerlijke lunch kregen we van trendwatcher Aafje Nijman een inspirerende presentatie over de verschillende trends in de ruimte. Hoe ze bij deze trends is gekomen, wat de eigenschappen zijn en hoe ze tot uitwerking (gaan) komen. Een kijkje achter de schermen dus.
Heel interessant om een kijkje te krijgen in de wereld van een trendwatcher, en te horen dat zij patronen ziet in dat waar de meeste mensen aan voorbij gaan.

stijltrends3

stijltrends4

Als bloemiste heb ik veel te maken met trends, mede daarom was het ontzettend interessant om te zien hoe dit nu eigenlijk tot stand komt en het van een andere kant te bekijken en te horen.

stijltrends5

stijltrends6

Eén van de initiatiefnemers van de bovengenoemde websites is Bloemen Bureau Holland. Zij gaan aan de slag gaat met de dingen die Aafje is opgevallen tijdens haar vele stedentrips. Aan de hand van haar foto’s en verhalen vormen ze thema’s die ze tot uiting laten komen in stijlkamers. Ik heb ter illustratie twee thema’s op de foto gezet om het wat concreter te maken.

De stijlkamers zijn erg opvallend en zet je niet snel op dezelfde manier in huis. Het gaat om de eigenschappen en achterliggende gedachtes die erin tot uiting komen. En díe kom je weer in het dagelijks leven tegen. 

De eerste is Reconsider Space. Hierin benadrukken ze dat grenzen vervagen en ook huidige functies veranderen.

Je ziet bijvoorbeeld nu veel dat laboratoriumglas als vaas word gebruikt. Of het gebruik van pallets in het interieur. Hieronder twee hele andere voorbeelden: kaarsenhouders die dienst doen als plantenhouder en een grafisch kunstobject als vaas.

stijltrends7

Het tweede thema is More is More. Gebaseerd op de huidige tijd waarin we leven. We staan nooit stil en het aanbod is vaak meer, meer, meer! Een klein filmpje op internet is binnen een uur aan de overkant van de wereld en na een dag al een miljoen keer bekeken.

Zoals je op de foto’s ziet is dit thema heel erg duidelijk uitgebeeld. Drukke prints tegen bonte stukken in felle kleuren. Ook dit zie je afgezwakt terug om je heen. Waar je een paar jaar geleden bijna geen bonte boeketten zag is het nu de normaalste zaak. Ook hoeven er niet meer twee dezelfde potten naast elkaar te staan, maar mogen alle vormen en maten bij elkaar op de vensterbank.

stijltrends8

stijltrends9

Ben je benieuwd naar de andere stijltrends, of wat de “plant van de maand” is, neem dan een kijkje op mooiwatbloemendoen.nl of mooiwatplantendoen.nl. Ook kun je hier terecht voor leuke DIY’s en tips om je bloemen/planten beter te verzorgen. Of gewoon om planten- en bloemeninspiratie op te doen. 🙂

3 Reacties

Geef een reactie