In deze pluktuin staan de mooiste dahlia’s

Wie mij al langer volgt via dit blog of Instagram weet dat ik heel gek op pluktuinen ben en er in het goede seizoen ook regelmatig kom.
Vorig jaar schreef ik bijvoorbeeld een blog over de pluktuin “Hoeve Ravenstein” in Baarn waar je heel veel verschillende (zomer)bloemen kunt plukken.

Deze keer een blog over een tuin waar je de prachtigste dahlia’s kunt plukken. Een echte dahlia-pluktuin dus. In alle kleuren, vormen en maten. Al is het niet heel erg groot, er staan ontzettend veel verschillende dahlia’s.
Als je aankomt staat er een houten hokje waar je zelf een mesje kunt pakken en eventueel een elastiekje om ze bij elkaar te binden. Super als je ze als cadeau aan iemand wilt geven. Je betaalt contant (er staat een blauwe melkbus die dient als kassa) en dan kun je aan de slag gaan met het allerleukste werk: plukken!

Voor vijftien dahlia’s betaal je maar vijf euro en — al kun je natuurlijk ook het dubbele aantal nemen — vijftien stuks maakt al een heel mooi pronkboeket op tafel.
Hou je van voornamelijk wit in huis, knip je alleen de witte. Wil je bont of alleen pastelkleuren, kan dat natuurlijk ook. Dat maakt het zo leuk vind ik. Want wat is er nou nog leuker dan bloemen bij een bloemenwinkel kopen? Zélf kiezen uit zo’n groot en divers assortiment en het nog zelf mogen snijden ook!

Waarschijnlijk weten jullie wel dat dahlia’s echte (eind) zomerbloemen zijn en ongeveer een klein weekje staan. Niet de allersterkste bloemen dus. Maar voor deze prijs vind ik het toch wel echt waard om ze elk weekend even te gaan scoren. Misschien zijn ze ook wel zo mooi omdat ze niet al te lang staan en je ze niet zat kunt worden. Elke keer andere kleuren en bijzondere combinaties vind ik heerlijk.
Deze pluktuin ligt voor mij op 15 a 20 minuutjes fietsafstand en is dus de ideale plek om onder schooltijd heen te fietsen met mijn jongste zoon die nog lekker voorop zit. Een emmertje water voorin de krat. Ook hij wil tegenwoordig helpen knippen. Hup, hij een bot mesje en hij mag “helpen”.
Ook is er een kippenhok en staat er een tractor waarmee hij over het pad heen en weer kan scheuren. Een geweldige hulp dus, maar vooral erg gezellig.

Niet alleen kun je zelf dahlia’s plukken, ook staan er een aantal haagjes met lathyrus. Lathyrus heb ik zelf in de tuin, waardoor ik er eigenlijk alleen voor de dahlia’s kom, maar ook die zijn natuurlijk prachtig om er een paar van op tafel te hebben (…en er de hele dag je neus in te doen).
Hou je van sperziebonen? Dan kan je hier ook goed terecht. Er zijn een aantal tunnels waar heel veel sperziebonen hangen. Verder verbouwen ze ook nog verschillende (vergeten) groentes, zoals sla, snijbiet, venkel, courgettes en pastinaak.
In het houten huisje liggen ook vaak zakjes met verschillende soorten fruit, zoals pruimen en appels. Reden genoeg dus om hier eens langs te rijden.

Woon je in de buurt van Utrecht en ben je gek op pluktuinen, dan is het zeker de moeite waard om hier eens heen te gaan!
Als je gewoon zin hebt in een tripje, kom dan eens deze richting uit. De buurt en omgeving is erg mooi en in ons oude stadje Wijk bij Duurstede is het absoluut de moeite waard om een rondje te lopen. Of fiets even lekker over de dijk langs de Lek of langs de Kromme Rijn.

De dahlia’s zijn nu op z’n allermooist en zolang het dit mooie zachte weer blijft heb je zeker nog een aantal weken om er langs te gaan! De pluktuin zit aan de parallelbaan van de provinciale weg de N229. Het adres is: Graaf van Lynden van Sandenburgweg 39, Cothen. Hij is altijd open, maar ’s avonds is het natuurlijk niet zo makkelijk naar de allermooiste bloemen zoeken. 🙂

Drie tips als je hier heen gaat:

 • Neem een emmer met water mee, als je een eindje onderweg bent en het is warm gaan ze snel slap en dat is zonde. Ook staan ze in een emmertje rechtop en beschadig je de bloemen niet.
 • Je moet gepast geld in de bus gooien, er is geen bakje waar je wisselgeld kunt pakken, dus zorg dat je vijf euro gepast mee neemt (tien natuurlijk als je het dubbele aantal wil).
 • Heb je nog nooit zelf dahlia’s geknipt? Lees dan even waar je op moet letten om de beste bloemen te krijgen. Er hangt een lijstje met tips waar je naar moet kijken, zodat hij niet te rauw of te rijp is.

Laat je het even weten als je bent geweest? Dat zou ik super leuk vinden!

13 Reacties

 • Maret 4 september 16:05

  Ik probeer zeker eens te kijken binnenkort Judith! Wat een leuke tip en wat een mooie bloemen, bedankt😊

  • Judith Slagter 5 september 20:46

   Ja, super leuk Maret!! Echt eens langs fietsen inderdaad :) Graag gedaan, leuk om te horen. Liefs!

 • Anne 4 september 22:22

  Super leuk! Ik ga volgende week naar de de opendag van de dahlia tuin in Heinkenzand, een behoorlijke rit,wij gaan er elk jaar speciaal een weekend voor naar zeeland! De eigenaar is gewoon ook enorm leuk en wij kopen onze bollen bij hem! Ik wil als het weer oke blijft voor dahlia's over 3 weken naar deze tuin! Bedankt voor je tips! Gr anne kohnke van instagram

  • Judith Slagter 5 september 20:45

   Wat gaaf! Dat klinkt als een hele serieuze dahlia tuin. En tof ook dat je er bollen kunt kopen. Deze week werkt al heel goed mee met het weer, dus dat gaat vast goed komen! Heel graag gedaan, liefs Judith

 • Mirjam 18 september 10:16

  Wat prachtig Judith, al die mooie soorten en kleuren bij elkaar! Ik woon in de Vechtstreek, aan de andere kant van Utrecht dus niet al te ver van Cothen. Ik ga er beslist eens kijken!

  • Judith Slagter 25 augustus 13:03

   Dank je Mirjam! Als je bent geweest, laat je dan even weten hoe je het vond? Ben heel benieuwd!

 • Sifra 23 september 07:42

  Hoi Judith, ik woon zelf al ruim 10 jaar in Doorn en rijd regelmatig richting Wijk, waardoor ik dus altijd heel hard langs de pluktuin heb gereden. Ik heb toch nooit geweten dat die daar zat! Bedankt voor deze post, ik ga er nu natuurlijk zeker langs een dezer dagen!

  • Judith Slagter 25 augustus 13:04

   Hi Sifra, graag gedaan!! Het is ook typisch een stuk weg waar je snel en gedachteloos overheen rijdt. Ben benieuwd hoe je het hebt gevonden! :)

 • Gery en Cor van Amerongen 15 augustus 06:10

  Hoi Judith
  Wat een prachtig blog is er door jouw van onze tn gemaakt
  Namens mij en mijn man een groots compliment

  • Judith Slagter 25 augustus 13:05

   Hi Gery en Cor! Wat leuk dat jullie mijn website hebben gevonden! En hartelijk dank voor het compliment. Ik kom er regelmatig en iedere keer is het weer mooi! Liefs, Judith

 • Simon Goudsmid 19 oktober 16:33

  Hallo Judith, op 17 oktober langs geweest om dahlia's te plukken voor mijn moeder's 94ste verjaardag. Het oorspronkelijk doel was 94 dahlia's maar halverwege was de bos al zo overweldigend, kolossaal en mooi dat we gestopt zijn met plukken! Prima tip!

  • Judith Slagter 20 oktober 19:04

   Hi Simon,
   Wat leuk dat jullie er langs zijn geweest! Ik kan me helemaal voorstellen dat 94 heel erg veel is :) Ik hoop dat je moeder er heel blij mee is en er lang plezier van heeft (gehad)!
   Bedankt voor je leuke reactie. Groetjes, Judith

 • Babette van Buiten 7 november 15:52

  Echt prachtig! Wat een mooie foto's. Hier kom ik volgend jaar ook graag een kijkje nemen!

Geef een reactie