Zo maak jij je eigen veldboeket!

Koop je wel eens losse bloemen om er thuis een veldboeket van te maken, maar wil het niet lukken zoals jij graag zou willen?
In 10 stappen vertel ik je hoe jijzelf een zo mooi mogelijk veldboeket maakt. Succes!!

1. Zoek een goeie bloemist!

Dan bedoel ik een bloemist waar je alle bloemen per stuk kunt uitkiezen en niet meteen een hele bos van 10 hoeft te kopen. Het mooiste is het natuurlijk als je zo veel mogelijk te kiezen hebt en er een mooie lange tafel of wand vol verschillende bloemen staat.
Helaas is dit niet in elke bloemenwinkel het geval, dus het is goed mogelijk dat er helemaal niet zo’n bloemist in jouw dorp zit. Kijk eens in de buurtdorpen of in de dichtstbijzijnde stad. Vaak zijn ze in de wat grotere steden makkelijker te vinden.

Heb je je bloemenwinkel gevonden? Trakteer jezelf 1 keer per maand op een ritje daar naartoe en koop of kies uit de mooiste bloemen. Je geniet waarschijnlijk meer van af en toe een echt mooi boeket op tafel, dan elke week een los bosje waar eigenlijk niet zo tevreden over bent.

2. Zoek voorbeelden van veldboeketten die je mooi vindt

Er is genoeg te vinden aan boeketten op Instagram of neem een kijkje op mijn Pinterest-borden. Ik ben altijd op zoek naar het mooiste veldboeket. Ook op mijn blog staan veel voorbeelden van veldboeketten in verschillende vazen, hoogtes en kleuren.

Sla deze foto’s op in je telefoon. Altijd fijn om weer eens terug te kijken hoe hij ongeveer in elkaar zat en wat voor soort bloemen er mooi in zo’n boeket passen. Kom je er dan totaal niet uit bij het uitkiezen, kun je altijd nog zo’n boeket laten maken door de bloemist.

3. Bepaal waar jij je bloemen wil neerzetten

Ga je voor een laag boeketje op de salontafel of heb je liever een explosie op de eettafel? Zitten jullie voornamelijk in de woonkeuken en heb je daar op de hoek een lege plek over, dan is dat misschien wel de perfecte plek voor wat mooie bloemen. Bepaal vooraf waar je je veldboeket wilt neerzetten en stem daar de vorm, grootte en kleuren op af.

4. Ga op zoek naar de perfecte vaas

Het is natuurlijk een verschil of je bloemen zet op de salontafel of de plek naast de tv wil vullen. Een saaie hoek naast de bank kan heel mooi opgevuld worden met een bolvaas. De vaas voor op de eettafel mag daarentegen weer wat hoger zijn. Een echte eyecatcher! Wil je die lage tv-kast vullen, moet je op zoek naar een lange, smalle vaas.

Maak eventueel een foto van de vaas, dan kun je je ook hierbij laten adviseren door de bloemist, die helpt je er dan graag mee.

5. Zoek bloemen op gevoel, maar blijf nadenken

Sta je in de bloemenwinkel en weet je niet waar je moet beginnen? Houdt de vaas (en eventueel het voorbeeldboeket) in je achterhoofd.

Ik begin altijd met het zoeken naar de allermooiste bloem uit de hoek. Is dat een mooie protea? Neem die dan als uitgangspunt. Zijn er veel andere roze bloemen of is er juist veel pastel? Ga daar dan op door.
Ik hou zelf van zoveel mogelijk verschillende bloemen, dus ga ik altijd op zoek naar verschillende vormen. Een gerbera heeft ongeveer dezelfde vorm als een roos; een delphinium maakt het dan weer heel anders. Zo ga je de bloemen af om een zo gevarieerd mogelijk boeket uit te zoeken.

Laat je niet leiden door het idee dat “kleuren moeten matchen”. Bijna alle kleuren van bloemen passen bij elkaar en vaak worden verrassende combinaties het allermooist!

6. Maak de bloemen goed schoon

Yes! Je hebt je bloemen binnen. Nu kan je ze bij elkaar gaan zetten. Maar eerst: maak de bloemen goed schoon en verwijder het meeste blad. Het maakt je veldboeket een stuk rustiger, want vaak leidt het groen af van de bloemen. En dat is zonde!

7. Vul een kwart van de vaas met schoon water

Pak je vaas erbij en maak ‘m schoon. Vul hem met (niet teveel!) schoon water en eventueel bloemenvoeding. Zelf vul ik mijn vazen meestal tot een kwart vol. Als hij is leeg gedronken vul ik hem bij, en als het water verkleurt verschoon ik de vaas.

Veel mensen gooien de vaas helemaal vol zodat ze daar niet meer naar om hoeven te kijken. Maar er zijn veel bloemen die juist daardoor sneller slap gaan. Het zijn vooral de bloemen die haartjes op de steel hebben. Deze brengen het water omhoog. Hierdoor gaat het sneller rotten in de bloem en knakken ze bovenin. Voorbeelden zijn anemonen, ranonkels, gerbera’s. Af en toe een scheut erbij gooien is veel beter voor ze.

8. Schuin afsnijden met een schoon en scherp mes

Zorg voor een schoon en scherp mes om de bloemen die je in de vaas gaat stoppen goed schuin af te snijden. Schuin afsnijden is niet voor elke tak nodig. Blad kan bijvoorbeeld ook best afgeknipt worden met een goeie scherpe snoeischaar. Maar veel bloemen, waaronder rozen, seringen, sneeuwballen en hortensia’s hebben echt baat bij een zo groot mogelijke ‘wond’, waardoor ze zoveel mogelijk water kunnen opnemen en lang(er) mooi blijven.

9. Doe je bloemen in de vaas en begin met de breedste bloem

Eindelijk: de bloemen kunnen de vaas in. Begin met de breedste bloem of tak. Deze fungeert dan als basis waar je de andere bloemen tussen of tegenaan kunt zetten. Dit kan bijvoorbeeld een rozenbottel zijn, of een volle eucaluptus- of olijftak, een kangoeroepootje of een sneeuwbal (viburnum).

Een goede vuistregel is om de grotere/bredere bloemen korter af te knippen en onderaan het boeket te plaatsen. Als je die bovenuit het boeket zou laten steken, is al snel de vorm eruit. Steek de andere bloemen ertussen en zorg ervoor dat je verschillende lengtes houdt.

Eindig met de smalle, sprieterige bloemen. Vaak komen deze het mooiste uit als je ze boven het boeket uit laten springen. Grassen en nerine bijvoorbeeld. Als je ze lager in het veldboeket steekt vallen ze weg, maar zodra ze er bovenuit komen, maken ze het boeket echt een stuk vrolijker. Als alle bloemen in de vaas zitten kun je goed bekijken waar je nog zo’n leuke pluim kunt gebruiken. Dit hoeven geen 10 takken te zijn, 2 grassen kunnen al heel veel doen.

10. Stap af en toe even naar achteren!

Het steken van de bloemen is absoluut het lastigste onderdeel. Soms lukt het mij ook niet in een keer. Stap af en toe een aantal stappen naar achteren om het van een afstandje te bekijken, dan zie je de vorm veel beter dan met je neus er bovenop. En neem de tijd!

De eerste keer is het echt niet gek om een plaatje na te maken. En vind je het leuk om te doen? Blijf het dan lekker doen en je zult er echt handiger in worden. En hoe trots ben je als je eigen boeket op tafel staat!

Verwacht niet dat het na een maand perfect lukt. Ik ben bijvoorbeeld al zo’n vijftien jaar aan het oefenen ๐Ÿ˜‰

Gelukkig hoeft het tegenwoordig niet meer perfect in balans te zijn en mag gerust de ene kant van het boeket afwijken van de andere. En sowieso geldt dat jij het mooi moet vinden!!

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en dat het je lukt om een mooi boeket te maken. Laat je het me weten? Ik vind het heel leuk als je me tagt, zodat ik het resultaat kan zien!

26 Reacties

 • Miriam 5 januari 20:00

  Dank je wel voor je uitleg ! Ga dit echt binnenkort proberen. XMir

  • Judith Slagter 6 januari 13:26

   Wat leuk om te horen!! Heel graag gedaan, ik hoop dat het lukt met alle tips! Liefs, Judith

 • Odette 5 januari 21:43

  Gouden tips. Ik hou ze in mikn achterhoofd en ga het dit weekend als eens proberen, maar eerst die bloemist vinden! Odette

  • Judith Slagter 6 januari 13:29

   Yeah! Wat leuk je reactie, dankjewel! Die goeie bloemist zoeken is in sommige regio's ook echt lastig, ik hoor dat van meer mensen. Zelfs in sommige grotere steden zitten weinig bloemenwinkels die losse bloemen verkopen, dus dat vind ik ook echt heel erg jammer! Ik hoop dat je er snel een vindt! Liefs, Judith

 • Kirsten 5 januari 22:09

  Wat een handig artikel! Ik vind dit soort boeketten erg mooi, maar het lukt nooit echt om zoiets moois te maken. Met deze tips ga ik het nogmaals proberen, dank!

  • Judith Slagter 6 januari 13:31

   Wat lief van je, dankjewel! Ik hoop ook heel erg dat je iets aan de tips hebt en het de volgende keer makkelijker gaat! Laat je het weten? Liefs, Judith

 • Wimke 5 januari 22:52

  Fijn blog Judith! Op naar de bloemist ๐Ÿ‘

  Groetjes
  Wimke

  • Judith Slagter 6 januari 13:32

   Dank je wel Wimke, super leuk om te horen! Jaa, op naar een lekker fris boeket op je tafel!
   Liefs, Judith

 • Manon 8 januari 16:35

  Wat fijn zo'n 'les' van jou. Hรฉle fijne tips ook. Merci! Snel weer eens proberen, want na al dat kerstgroen hunker ik naar meer kleur.
  Liefs, Manon

  • Judith Slagter 8 januari 20:55

   Super leuk dat je een reactie achterlaat, en nog zo'n leuke ook! Dankjewel! Ik hoop echt dat je er iets aan hebt bij het maken. Jaa, dat kerstgroen mag de kliko in ;) Succes!

 • Martine 17 januari 19:10

  Wat een leuk en leerzaam artikel! Ik sla hem meteen op op pinterest en volg je borden vanaf nu!

  • Judith Slagter 26 januari 13:45

   Wat leuk om te horen :) Super leuk je enthousiaste reactie. Ik hoop dat je er iets aan hebt.
   Dank je wel! X

 • Ntas 6 februari 20:29

  Wat heerlijk al die prachtige boeketten te zien. Heb heel erg zin om met je Tips aan de slag te gaan.
  Bedankt๐Ÿค—

  • Judith Slagter 30 april 19:32

   Wat leuk om te horen! Ben benieuwd of het lukt aan de hand van het blog! Liefs!

 • Esther 22 februari 22:14

  Jemig Juud, wat een goed stappenplan! Ik ga hier toch maar eens aan beginnen, superhandig!

 • Nieske van der Veen-Smid 3 augustus 08:46

  Duidelijk, en wat een mooie voorbeelden! Goed idee om een voorbeeld mee te nemen, en een foto van de vaas.
  Ik hield al van veldboeketten toen het nog helemaal niet "in" was. Wij wonen landelijk, en met bloemen uit berm en tuin, gecombineerd met รฉรฉn of twee bloemen uit de winkel kun je ook hele mooie boeketten maken. En soms smokkel ik: van ridderspoor heb ik twee mooie zijden takken, als ik die ( in het seizoen) combineer met verse bloemen staat het ook prachtig.

 • Claudia Seerden 29 oktober 17:38

  Ik ben momenteel nog zo iemand die elke week een bosje dezelfde bloemen gaat halen. Ben nu enkele weken bezig en het begint toch wel te vervelen. Als deze bloemetjes verwelken ga ik toch eens op zoek naar een andere bloemist en me wagen aan zo een leuk boeket!
  Dankjewel voor de tips! Ik ga ook je borden volgen!

 • Eva 13 januari 01:17

  Beste site die ik tot nu toe gevonden heb! Van kop tot staart zeg maar, en heel mooie voorbeelden. Heb een tuin vol bloemen in de zomer maar om ze fatsoenlijk in de vaas te krijgen ...

  • Judith Slagter 18 januari 15:43

   Wat een ONWIJS mooi compliment! Dank je wel, echt super lief dat je een reactie achter laat!
   Veel liefs, Judith

 • Bea diseraad 14 januari 22:45

  Oh oh, ik ren a.s. week naar de bloemist hier in de stad. Dank voor de geweldige uitleg en ik heb het gepind. Dank je wel.

  Groet Bea.

  • Judith Slagter 18 januari 15:42

   Super leuk om te horen!! Dankjewel voor je reactie!
   Ik hoop dat het je is gelukt met de tips :)
   Liefs, Judith

 • Willemijn den Boer 17 januari 18:02

  Wat een prachtige boeketten maak je vraagje, ik zie dat je bijna altijd dezelfde glazen vaas gebruikt. Waar is deze te koop?

  • Judith Slagter 18 januari 15:41

   Dank je Willemijn!! Ik denk dat je die brede bedoelt met een smallere bovenkant. Deze vaas is van Housedoctor en ik heb hem zelf bij de winkel gekocht toen ik daar nog werkte. Wellicht hebben ze hem van het merk zelf nog ergens te koop.
   Deze is zo fijn, omdat hij van stevig glas is. Succes met de zoektocht!
   Liefs, Judith

 • Jos 20 februari 18:53

  Wat โ€˜n mooi en duidelijk boeket.
  Ik ga zoeken naar een bloemist die de bloemen los verkoopt, zal niet meevallen, maar moet lukken.

 • Topy van Veenendaal 2 maart 00:34

  Prachtige boeketten !In den Bosch kun je de mooiste bloemen per stuk kopen bij Max in de Orthenstraat!

 • ืขืฉื• ืœื™ ืืช ื”ืฉื‘ื•ืข | ื”ืžืœื‘ื™ืฉื” 23 april 18:32

  […] 01 ืคืจื•ื™ื™ืงื˜ ืœื‘ ืฉืœ ืžืื™ื” ืืจื–ื™ ืขื ื”ื’'ื™ื ืกื™ื ืฉืœ ื ื™ื•ื“ื™ ื•ืขืžื•ืชืช ื”ื•ืคื›ื•ืช ืืช ื”ื™ื•ืฆืจื•ืช, ื‘ืกื•ืฃ ื”ืฉื‘ื•ืข ื”ืงืจื•ื‘ ื‘ืกื˜ื•ืจื™ ื‘ืฉืจื•ื ื” (ื›ืœ ื”ืชืžื•ื ื•ืช ื•ืขื•ื“ ืคืจื˜ื™ื ืขืœ ื”ืคืจื•ื™ืงื˜, ื‘ืคื•ืจื˜ื•ืคื•ืœื™ื•) 02ย Audrey Bodisco 2015 03ย ื”ื ืขืœื™ื™ื ืฉืœ ื’ืจื˜ื ื‘ื ืง ืฉื‘ืกื•ืฃ ื™ื”ื™ื• ืฉืœื™ (ื‘ืกื•ืฃ ื”ืฉื‘ื•ืข ื”ืงืจื•ื‘ ื‘ืฉื•ืคื•ื ื™) 04 ื ืคืชื—ื” ืขื•ื ืช ื”ื—ื™ืคื•ืฉ ืื—ืจ ื›ื•ื‘ืข ื”ืงืฉ ื”ืžื•ืฉืœื 05 ื”ืคื™ื ืฆื˜ื•ืช ืฉืœ ื˜ื•ื•ื™ื–ืจืžืŸ 06 ื”ืฉืจืื” ืœืกื™ื“ื•ืจื™ ืคืจื—ื™ื ืื‘ื™ื‘ื™ื™ื […]

Geef een reactie